fbpixel
Atlasz-tech

Homlokzati szigetelés

Aki ismeri a hőszigetelés fogalmát, az bizonyára azzal is tisztában van, mennyire fontos ez a folyamat. Annak érdekében, hogy a belső terek hőmérséklete megfelelő legyen, valamint az épület káros anyagának a kibocsátása is csökkenjen, mindenképp szükséges megtalálni azt a hőszigetelő anyagot, ami megfelel a célra.

Ilyenkor több szempont is befolyásolja a döntést, ehhez pedig ismerni kell az anyagok jellemzőit is. A legjellemzőbbek az expandált és extrudált polisztirol hablemez (EPS és XPS), a kőzet- vagy üveggyapot, valamint a PUR hab és a fagyapot.

Mindegyiknek más a tulajdonsága és más területek szigetelésére használatosak. Ami azonban átlagosan érvényes kell legyen a hőszigetelő anyagokra, az a követkő tulajdonságokban nyilvánul meg: magas páraáteresztő képesség, ugyanis ellenkező esetben megnő a helyiségben a páratartalom. Ez pedig penészgombák kialakulásához, nedves sarkakhoz és falakhoz vezet, amivel egy igazi kihívás felvenni a harcot. Sokkal jobb, ha megelőzzük a problémát és gondoskodunk a megfelelő páratartalomról a lakásban.

Szintén fontos tulajdonság a vízfelvevő képesség, ami, a páradiffúzióval ellentétben alacsony kell legyen. A nedvesség ugyanis kárt okoz a falakban és az anyagban is, mi több, a padló állapotára sincs jó hatással. Olyan anyaggal érdemes szigetelni, ami megőrzi a mechanikai tulajdonságait. A gyenge minőségűek esetében deformálódik az anyag, ezáltal pedig a tulajdonságai is romlanak.

nyomószilárdság tehát ugyancsak kulcsfontosságú tulajdonsága a megfelelő hőszigetelőnek. Végül, de nem utolsó sorban az is nagyon fontos, hogy az anyag tűzálló jelleggel bírjon. Szerencsére, a korszerű hőszigetelők nagyrésze nem ég magától, abban az esetben, ha nem éri őket folyamatos láng. Amennyiben ez a tulajdonság nem biztosított, komoly tűzbiztonsági kockázatokkal kell szembenézni.

Aki tehát a legjobb hőszigetelő anyag keresését tűzte ki célul, annak a fent említett jellemzőket nem szabad figyelmen kívül hagynia. Ráadásul az is kulcsfontosságú szereppel bír, hgoy az anyag időtálló legyen és ellánlljon a szélsőséges időjárásnak is.

Mielőtt megvásárolná az anyagot, arról is meg kell győződnie, hogy hosszútávon nem káros az egészségre.

Ne feledje: a hőszigetelés nagyon fontos az épületben lakók kényelme érdekében, de ugyanakkor a környezet szennyezésének csökkentése terén is. A megfelelően kialakított hőszigetelés hosszú időn át biztosítja a kellemes hőmérsékletet és az optimális páraszintet a lakásban.


Kapcsolatfelvétel
Kérdése van? Írjon nekünk és mi 24 órán belül felveszük Önnel a kapcsolatot!